Dieta w łuszczycy
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że zapewnienie odpowiedniej diety oraz kontrola wagi ciała są bardzo ważnymi elementami leczenia łuszczycy i walki z tą chorobą. Wyniki najnowszych badań wskazują, że zmniejszenie masy ciała zwiększa skuteczność leczenia łuszczycy. (WHO Executive Board, 133rd session, Provisional agenda item 6.2, 5 April 2013).
Łuszczyca objawia się jako przewlekły stan zapalny skóry, któremu towarzyszy uczucie swędzenia, pieczenia, podrażnienia oraz ból. Wszystkie te objawy nasilają się, gdy dodatkowo występują kłopoty z pracą i funkcjonowaniem wątroby. U wielu pacjentów istnieje podwyższone ryzyko wystąpienia dodatkowych chorób, które pogarszają ich ogólny stan zdrowia, najczęściej są to: choroba wieńcowa, udar mózgu, nadciśnienie, dyslipidemia, cukrzyca i choroba Crohna. Należy pamiętać, że już sama łuszczyca może przyczyniać się do powstania otyłości, gdyż stres związany z chorobą często zwiększa apetyt.
Sposób odżywiania ma więc istotny wpływ na występowanie tych wszystkich objawów i schorzeń, a skuteczność leczenia łuszczycy można znacznie poprawić stosując odpowiednią dietę. Dieta ta musi być indywidualnie dobrana do pacjenta, tak aby uwzględniać jego aktualny stan zdrowia i dyspozycję. Stosowanie u chorych ogólnych zasad odżywiania jakie obowiązują w łuszczycy zwykle jest niewystarczające, ponieważ nie biorą one pod uwagę uwarunkowań i zagrożeń w jakich znajduje się pacjent.
– Złagodzić stany zapalne skóry
– Znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób towarzyszących łuszczycy
– Ograniczyć ryzyko chorób występujących lub takich które występowały w rodzinie
Skontaktuj się z naszym ekspertem od diety!
tel. 509 453 386
Kobyle mleko jest też bardzo skuteczne w łagodzeniu uporczywych objawów suchej skóry, które występują w cukrzycy, menopauzie i przy długotrwałym leczeniu trądziku.
ODŻYWIANIE W ŁUSZCZYCY. Wpływ diety na stan skóry. Ponad 100 praktycznych przepisów kulinarnych.
Autor: Magdalena Kurzyp
Ilość stron: 192
Format: A5
Oprawa: Miękka
Wydawnictwo: Kastor
Rok wydania: 2015
W leczeniu łuszczycy należy zachować odpowiednią dietę – z takim zaleceniem spotyka się każda osoba cierpiąca na tę chorobę. Ale co ono oznacza w praktyce? Co powinno się jeść? Jak przyrządzać posiłki? Jakich potraw unikać? Jak skomponować jadłospis zdrowy i lekkostrawny, który nie tylko nie zaszkodzi pacjentowi, ale pomoże mu skutecznie zwalczać objawy choroby?
Na te pytania stara się odpowiedzieć Magdalena Kurzyp w książce Odżywianie w łuszczycy. Wyjaśnia istotę proponowanej diety, jej potencjał terapeutyczny oraz wpływ na organizm.
Książkę można zakupić na stronie PSM Sp. z o.o.